Znews.bg

Switch to desktop Register Login

Задкулисни договорки Обвинен за престъпление шеф от агенцията по безопасност на храните се връща на поста си

95510bffd605c0d63446bfa065ee72ce.jpg Поредно скандално назначение се готви по високите етажи на властта. Разследваният за престъпление по служба шеф на Областната дирекция по безопасност на храните – София Антон Генов ще се върне на поста си с гръм и трясък.

Новината шокира тези дни служителите на институцията, тъй като само преди три месеца спецзвеното „Антикорупция" към Софийска градска прокуратура подпука Генов за сериозно престъпление. В акцията участва и ДАНС.

Държавното обвинение определи действията спрямо въпросния началник като „голям удар". Оттам се похвалиха през цялото общество, че спрямо Антон Генов са събрани железни доказателства-показания на свидетели, документи и експертизи. Шокиращото е, че новината за връщането на скандалния директор на апетитния пост излиза на бял свят точно в момента, когато се очаква прокуратурата да внесе обвинителния акт срещу него в съда.

Твърди се, през последния месец няколко лобисти се изредили пред премиера Бойко Борисов да го убеждават, че Антон Генов трябва да бъде върнат на бял кон в агенцията. Според тях „помилването" му нямало да се забележи на фона на последните скандали, които разтресоха управляващите. Усърдието, с което пратениците настоявали пред министър-председателя за рокадата изглеждала изключително подозрителна на фона на убедителния тон, с който прокуратурата го уличи в сериозно закононарушение. Нещо повече-някои от тях дори си позволили да поискат Генов, който е бивш футболен рефер, да се издигне още по-високо в кариерата. Подобна рокада се приема като пореден знак, че властта само имитира борба с корупцията, признаха пред Фрог служители, възмутени от подобни задкулисни договорки.

Припомняме ви, че Антон Генов беше обвинен в престъпление по служба заради неправомерни действия срещу фирми, които са конкуренти на сина му в сферата на изкупуване на отработена мазнина за биогориво. При разследването беше установено, че на 3 октомври 2016 г. той е разпоредил да бъде проверен склада на дружество в Нови Искър, като били иззети 8180 л отработена мазнина и 39 неупотребявани бидони.

От прокуратурата отбелязаха, че шефът дирекцията е превишил правата си, защото неговото ведомство няма право да се занимава с отпадъци. Според държавното обвинение целта на Генов е била да набави облаги за дружество, в което по същото време работел синът му и което имало същия предмет на дейност като проверяваното. Именно автомобили на тази фирма превозили конфискуваната от Нови Искър мазнина в неизвестна посока.

Обвинитерите се натъкнали и на други странни факти. Според тях, на 4 ноември м.г. Генов разпоредил проверка при друг конкурент на сина си – фирма в Ботунец. До изземване обаче не се стигнало, защото дружеството подало сигнал в Агенцията по храните и тя спряла действията на ОДБХ – София. Антон Генов ще отговаря и за това, че през октомври м.г. принудил фирма с чуждестранен собственик да не извършва търговска дейност в София. Става дума за фирма, която отново изкупува мазнина за биогориво. На бившият съдия беше наложена мярка за неотклонение „гаранция" в размер на 5000 лв.

В светските среди Генов е познат като голям ценител на пищните дами. Често позира пред камерите с тях по разни партита.

Източник:Фрогнюз Задкулисни договорки Обвинен за престъпление шеф от агенцията по безопасност на храните се връща на поста си

Copyright © 2014 zele.bg
Изработка на сайт от 3D Web Design

Горе Версия за PC