Znews.bg

Switch to desktop Register Login

Испания издаде европейска заповед за арест на Пучдемон

ddb3c533fc601d7e9bd336e42ac8e900.jpg

Испански съд издаде европейска заповед за арест за отстранения президент Карлес Пучдемон. Това се налага, защото сепаратисткият лидер отиде в Белгия и отказва да се яви на разпит относно движението за независимост на региона.

 

Европейската заповед за арест е опростена трансгранична съдебна процедура за предаване на обвиняем с цел или наказателно преследване, или изпълнение на дадено наказание.Тя е валидна за цялата територия на ЕС и постановява, че държавата, в която е задържано лицето, трябва да го върне в страната, в която е издадена заповедта в максимален срок до 60 дни след задържането. Белгийското правосъдие ще проучи заповедта за задържане, заяви говорител на федералната прокуратура в Брюксел, потвърждавайки получаването на заповедта, предаде Франс прес.

 

Пучдемон заяви, че е готов да съдейства на белгийските съдебни власти, както и че според него испанските са се политизирали, предаде Ройтерс.

"Няма да бягам от правосъдието. Ще отида при съдебните власти, но при истинските съдебни власти", каза Пучдемон пред белгийската телевизия.

"Казах на адвоката си да уведоми белгийските съдебни власти, че съм напълно готов да сътруднича с тях", заяви той.

Пучдемон каза още, че "е доста видно, че испанските съдебни власти са се политизирали". По-рано през деня Пучдемон отново заяви, че не е избягал, а се е възползвал от правото си на свободно движение като европейски гражданин.

 

Междувременно в много градове на Каталуния имаше протести срещу ареста на осем регионални министри. Само един от тях - Санти Вила, беше освободен срещу 50 хиляди евро гаранция, защото напуснал кабинета преди декларацията за независимост.

 

Copyright © 2014 zele.bg
Изработка на сайт от 3D Web Design

Горе Версия за PC